Membuat Bunga Dip Ros

Assalamualaikum,

Ok, ini dia tutorial untuk anda yang seperti saya janjikan.

Langkah-langkah:

1. Sediakan rangka kelopak: 1 unit A untuk bahagian tengah dan 18 unit B berbentuk hati.

2.  Lengkungkan kelopak berbentuk hati dengan menggunakan pen.

3.  Kelopak yang telah dilengkungkan.

4. Celupkan rangka ke dalam bunga dip.

5. Kerangka berbentuk hati dicelup dalam larutan dip.

6. Menunggu kelopak dikeringkan.

7. Bahagian tengah digulung.

8. Bahagian yang siap digulung.

9. Kelopak seterusnya digulung.

7.  Bahagian tengah digabungkan.

8. Kelopak ditambah satu demi satu.

9.  Bunga ros hampir siap.

10.  Bunga ros yang telah disiapkan.

11. Gam atau ‘strengthener’ di sapu dan perada ditambah.

12. Bunga ros yang telah siap ditambah perada.

Ok. Inilah sahaja sedikit tutorial untuk membuat bunga ros, diharap ianya dapat sedikit sebanyak membantu anda semua.  InsyaAllah dalam posting akan datang saya akan tunjukkan cara untuk menggubah dengan berpandukan beberapa teori gubahan.

Terima kasih.

Wasalam.

About these ads
This entry was posted in bahan-bahan, bunga dip, cara membuat bunga dip. Bookmark the permalink.

26 Responses to Membuat Bunga Dip Ros

  1. rafiqah says:

    dear,
    good job!! cantik!!
    i pon tak penah buat lagi bunga ros yg ada tulang kat tgh tu..
    nanti leh try hehe..

  2. haniz says:

    salam..
    nak tanya yang di celup td tu apa? cat ka? klu d cari kat kedai selalunya d jual kt mn? maaf la saja nak tanya sal saya berminat sangat….:)

  3. ismaiman says:

    slm,
    nk tnye, camner nak sapu kan gam tu? nak sapu kat mane? suka bunga ni cntik sgt.

  4. Emie says:

    Hai, cantik lah bunga ros tuh..belum penah try..nak tanye mcm mana you buat tulang kt tgh tu ek?

    • emiariyani says:

      @emie,
      terima kasih lah suka kat bunga tu…mudah je cuma tambah satu lagi dawai kat tgh kelopak dan tarik sedikit semasa mengikat ke pangkal kelopak
      @ semua
      mcmana nak buat lekuk kelopak hydrangea yang cantik dan kemas??

      • Emie says:

        Hai..saya cuba buat dah bunga ros..tapi saya x letak tulang…quite ok lah hasilnye…tgk la kt website saya..baru tgh nk practise2…tq ya sebab ajar..

  5. elly says:

    emiariyani.. sgt cantik… sy sgt suka.. tp sy rasa mcm complicated jer.. buat class lah boleh.. i nak belajar..

  6. sandra says:

    hi…………..indah sekali bunganya saya ingin membuatnya dimanakah membeli bahannya karna saya berungkali mencari tidak menemukannya kalau di indo apakah namanya plese help me :)

  7. AMY ROSHAIDAH BINTI MUSA says:

    sweet sangat bunga nie…sukalah tengok.. kalau nak cantik kena letak golddas ker

  8. ima says:

    saya tengok macam senang je nak buat. Boleh saya tahu macam mana nak gulung bunga tengah tu. ada ke masa belum celup dip atau selepas celup dip. kalau selepas celup dip boleh terus gulung atau tunggu kering. harap bantuan.

  9. ieza says:

    salam..sgt cantik…ada buat kelas x? saya berminat sgt nk belajar..

  10. sha says:

    wow…cantik la bunga emiariyani…nak try wat..gak..hrp jd cantik cam awk buat.nk wak bunga dulang jer…satu kuntum bungar ros tu pki …bberapa byk dawai?

  11. emiariyani says:

    salam sha,
    lagi banyak lagi cantik ;)… sebenarnya bagi saya ikut kesesuaian mata memandang, mungkin paling sikit 12..terima kasih..

  12. sha says:

    ari tu…thinner dip kat kdai sayang you habis.sy dk phg ..lg tak jmpa thinner tu…sy hentam pakai thnner cat kedai hardware…kusam kelopak bga yg dapat…naper ek??sbb thinner yer…sumer bga dip yg dah siap yg sy tgk ktb intenet bekilat…ada idea tak?

  13. deyyana says:

    salam…
    hye,sy de try buat cam awk ajar 2…tp pas siap smue,np cept sgt koyak…lg 1,larutan dip 2 kne bg thinner ke?

  14. erni wahyuni says:

    aku dari indonesia……….gmn caranya dpt cairan dip n brp harganya?

  15. haslina says:

    sangat-sangat kreatif…suka dgn step by step awk ni..padat..two thumbs up :)

  16. yati says:

    nice la, ajarla bunga lain pula… cecair dip after + tinner & dah siap celup dawai tapi cecair dip tu masih bnyak lagi. cecair tu akan keras, lepas tu dah tak bole guna smula ke?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s